Nieuws over Kumtich | Jodelaars verzusteren met Kumtich

Het zelfstandige Kumtich jumeleerde in 1975 met het Zwitserse Hergiswil, de favoriete reisbestemming van wijlen burgemeester Louis Pans.

In 1975 verzusterde Kumtich met het Zwitserse Hergiswil, aan het Vierwoudenstedenmeer en aan de voet van de Pilatusberg. Daarom heet het koor (de jodelclub) Echo vom Pilatus. Die groep, in klederdracht, was er veertig jaar geleden ook bij in Kumtich. Jodelaars en een alpenhoornspeler, dat was de moeite. De groep ontstond in 1920 en trad ooit in Kenia op voor president Kenyatta. In Kumtich vond ze een muzikale partner in fanfare Onze Taal, uit 1911. Deze laatsten beleefden nadien een van de toppers in hun bestaan in Hergiswil, tijdens een vijfdaags verblijf ter gelegenheid van het 600 jarig bestaan van het stadje.

Met de paasdagen (1 april) van 1975 was Herwigwil te gast in Kumtich voor de officiŽle uitwisseling van de jumelageoorkonde. De negentien Zwitsers werden begeleid door hun gemeenteraadslid Hans Rast en door afgevaardigden van de Zwitserse ambassade. De gasten werden in de bloemen gezet en ontvingen de herinneringsschotel van Kumtich. Burgemeester Louis Pans nam een Zwitserse koebel en een portie kaas aan in ruil.

In Het Nieuwsblad van 2 april 1975 staat meer uitleg: 'De relatie tussen de twee gemeenten van zowat gelijke omvang ontstond omdat Hergiswil wil sedert tientallen jaren het uitverkoren vakantiedorp is van de Kumtichse burgemeester. Sedert vijf jaar trekt hij met een hele groep dorpsgenoten er naartoe.' En ja hoor, tientallen jaren later deed de naam van Herr Pans nog steeds een (koe-)belletje rinkelen aan de toerismebalie van Hergiswil.

Bron: Het Nieuwsblad. Auteur: Raymond Billen.

© 2015 Edelhart Kempeneers
XHTML 1.0 Transitional